Христо Димитров: Шумен даде на Европа най-големия частен танцов ансамбъл

 

“Шумен е люлката на най-големия в Европа частен танцов ансамбъл. Гордея се, че съм шуменец и никога няма да променя това”, заяви днес, при получаване на званието “Почетен гражданин на Шумен”, продуцентът на ансамбъл “Българе” Христо Димитров.

В Деня на народните будители лично кметът Любомир Христов връчи най-високото отличие на града на бележития български хореограф Христо Димитров. Пред препълнената зала в театъра Димитров благодари на Бог, на майка си и най-близките си за безрезервната подкрепа през годините. Специални благодарности творецът отправи и към хореографът Иван Иванов, който го открива за народните танци.

Димитров се обърна с молба към кмета на Шумен да направи необходимото, за да върне старата слава на града като център, което е дал на България десетки хореографи. “Само от моето поколение Иван Иванов създаде 16 хореографи. Имало е време, когато в ансамбъл “Българе” половината танцьори са били от Шумен”, спомни си Димитров. Той благодари за високото отличие и заяви, че ще продължи да прославя името на Шумен и България по света.

Снимки: Община Шумен

Подобни

Leave a Comment

5 + three =