Цигуларката Зорница Иларионова ще гостува в Шумен

На 21 септември  Симфониета – Шумен представя многообещаващата цигуларка Зорница Иларионова. Възпитаничката на Музикалния колеж „Кралица София“ в Мадрид и носител на специална награда, получена от Нейно Величество Кралица София ще представи в Шумен Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Хенрик Виенявски.

Това произведение е специално за младата цигуларка, тъй като с него тя достига до финала на XIII Международен конкурс за цигулка на името на композитора в Полша. Под диригентството на Станислав Ушев ще прозвучат още Военен полонез в ла мажор от Шопен, елегантния Валс от операта „Фауст“ на Гуно и сюитата „Пелиас и Мелизанда“ от Форе. Концертът ще започне в 19,05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Зорница Иларионова завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София в класа по цигулка на Благородна Танева и Музикалния колеж „Кралица София“ в Мадрид при проф. Захар  Брон. Понастоящем е студентка в Нов български университет в класа на проф. Марио Хосен. Носител е на редица награди в национални и международни конкурси.

През 2014 г. е наградена от Нейно Величество Кралица София в кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, Испания с наградата „Най-добър цигулар в класа по цигулка на проф. Захар Брон“. През септември 2015 година е финалист на XIII Международен конкурс за цигулка „Хенрик Виенявски“ в Полша.

Зорница Иларионова получава наградата „Кристална лира“ за 2015 година в номинацията за Млад изпълнител заедно с пианиста Асен Танчев.

 

Подобни

Leave a Comment

8 + 2 =