Цигуларят Иван Пенчев и виолистът Златко Величков – заедно на сцената в Шумен

Цигуларят Иван Пенчев и виолистът Златко Величков гостуват на 25-ти януари на сцената на Симфониета – Шумен. Те ще изпълнят рядко изпълнявания Концерт за цигулка виола и оркестър от немския композитор Макс Брух /1838 – 1920/. За първи път в България ще прозвучи и Лирична част за виола и оркестър от Густав Холст /1874 – 1934/. Под диригентската палка на маестро Станислав Ушев ще чуем още увертюрата към операта „Италианката в Алжир“ от Росини и известната Пета симфония от Франц Шуберт. По традиция концертът ще се състои от 18:35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Иван Пенчев е завършил Софийското музикално училище „Любомир Пипков” и Държавната музикална академия „Проф. П. Владигеров” в класа на проф. Йосиф Радионов. Още в детска възраст е лауреат на национални и международни конкурси като „Виенявски”, „Коциан”, „Светослав Обретенов” и др. Участвал е в майсторските класове на Макс Ростал, Владимир Спиваков, Светлана Безродная, Бернхард Хартог. От 1990 г. насам Иван Пенчев заема различни позиции, включително концертмайстор, в многобройни български и международни оркестрови формации по диригентството на Клаудио Абадо, Карл Сейнт Клер, Росен Миланов, Н. Маринър, Е. Табаков и др.

Златко Величков се изявява на световните сцени, откакто завършва Националната музикална академия в София и Тринити Колидж в Лондон. Взима участие в майсторските класове на проф. Ута Винче, Гардфилд Джаксън, Михаел Бохман и други. Освен активна солова кариера като цигулар и виолист, той се занимава и с преподавателска дейност. Преподавал е в музикални и висши музикални училища в Тунис, Кайро, Оксфорд и други. Понастоящем живее и работи в Лондон.

 

Подобни

Leave a Comment

2 × 4 =