Честит празник! Честваме 140 години от Освобождението на България

Освобождението на България – 3 март, за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (по 3 март нов стил) 1879 г. В старата ни столица митрополит Антим I, тогава председател на Учредителното народно събрание отслужва панихида в църквата „Св. Богородица” в присъствието на депутати и граждани. Две години след Освобождението, през 1880 г., 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на император Александър II. От 1888 г. празникът започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. След 9 септември 1944 г. празникът спира да се отбелязва като официален и е обявен за шовинистичен. Той започва отново да се отбелязва всяка година, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г., по повод на стогодишнината на събитието, на 3 март в чест на подписването на Санстефанския мирен договор.

Днес в цялата страна ще се проведат празнични чествания и събития по повод 140-годишнината от Освобождението на България.

За поредна година и на историческия връх Шипка, най-българският паметник ще посрещне хиляди родни патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка. Благодарствен молебен ще бъде отслужен в храма „Рождество Христово“ в град Шипка в присъствието на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Снимка: posoki.com

 

Подобни

Leave a Comment

1 + 8 =