Честит 62-ри рожден ден на актьора Ники Сотиров

Актьорът и мим Николай Иванов Сотиров днес навършва 62 години. Роден е на 31 май 1956 г. в град Шумен, но почти не е живял тук. Баща му е военен и семейството му често сменя местонахождението си.

Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1980 г. Работил е в студио „Пантомима“ към театър Сълза и смях, в театър „Движение“. В последните години работи в театър „Панданс“, като участва в постановките „Вяра и ерес“, „Тримата мускетари“ и „Апокалипсис или…“. пътува и играе в САЩ, Венецуела, Перу, Еквадор, Колумбия, Южна Корея, Япония.

Пресъздава повече от тридесет роли в българското кино, като се снима в култови филми като “Адаптация”, “Голямото нощно къпане”, “Комбина” и др.

През последните години се снима в много американски филмови продукции: “Извън контрол” с Жан-Клод Ван Дам, “Механикът” с Долф Лундгрен, “Икона” с Патрик Суейзи, “Потапяне” със Стивън Сегал, “Човек-акула” с Уйлям Форсайт и Хънтър Тайло. В суперпродукцията на Народния театър “Ах, този джаз”, изпълнява главната роля на Джо Гидиън.

През последните години е най-сниманият български актьор в страната и в чужбина. Актьорът и мим Ники Сотиров живее със своята муза – ексманекенката Анна Каридова.

Носител е на наградите: „За най-добър мим“ и „Голямата наградата“ на Фестивала в Арецо, Италия от 1984 г. За участието си във филма „Вибрации“  е отличен с приза „За млад актьор“.

Подобни

Leave a Comment

5 × five =