Честит 69-ти рожден ден на Анри Кулев

Популярният български художник, карикатурист и режисьор Анри Кулев Андреев става на 69 години. Роден е на 21 юли 1949 г. в град Шумен. Родът му обаче е от село Имренчево, община Велики Преслав. Средното си образование завършва в София през 1962 г. , но летните ваканции прекарва в Шумен. През 1974 г. завършва висше образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник постановчик на анимационни филми.

В периода 1974 и 1993 г. работи в Студия за анимационни филми „София” като режисьор, художник, аниматор и продуцент. През 1992-ра създава студио „Кулев филм продукция”.Режисирал е повече от 70 нимационни, документални и игрални филми и реклами.

Прави документални филми за Ибрям Халазов, Йълдъз Ибрахимова, Самир Куртов. Сред другите известни филми на Кулев са комедията по сценарий на Станислав Стратиев „Врабците през октомври”, анимацията „Парцалът”, филмите „Госпожа Динозавър”, „Бащата на яйцето”.

Преподава анимационна режисура в Нов български университет. Автор е и на множество карикатури и графики в пресата и многократно излага творбите си в България и чужбина. Анри Кулев е носител на голямата награда „Златен Ритон“ за анимационния си филм „Вятър работа“ през 2017 г..

Миналата година гостува в родния си Шумен, за да се срещне с местната публика и да представи филма си „Душевно“. Лентата разказва за сватбарския музикант Самир Куртов и срещата у с известния Иво Папазов – Ибряма.

Снимка: armymedia.bg

Подобни

Leave a Comment

3 × one =