Честит 77-и рожден ден на актрисата Жоржета Чакърова

Популярната българска драматична и филмова актриса, една от звездите на Народния театър – Жоржета Чакърова навършва днес 77 години. Родена е на 8 май 1941 г. в град Шумен – в стара фамилна къща, строена още през 1877 г. от прадядо й Костаки Куцаров, търговец и заможен човек.

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Желчо Мандаджиев през 1964 г. Още през 1961-62 г. Чакърова се снима в първия си филм „Хроника на чувствата“ на режисьора Любомир Шарланджиев. Театралната й кариера започва в Драматичен театър „Йордан Йовков“ в Добрич през 1964 г. След това три години играе в Сатиричния театър. От 1970 г. до пенсионирането си през 2002 г. е част от трупата на Народния театър. Чакърова е известна и с участието си заедно с актьора Климент Денчев в серията „Магазинчето на приказките“, излъчвани в предаването „Лека нощ, деца.

Участва и в много детски и тв предавания. Съпруга е на режисьора на документални филми и основател на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел“ – Стефан Харитонов. Двамата имат дъщеря – актрисата и телевизионна водеща Александра Гюзелева – Шани. Жоржета Чакърова членува в САБ и СБФД. Носителка е на наградите Заслужил артист (1978) и Народен артист (1985), както и на много други отличия за ролите си в пиеси и филми.

Пред 24часа Жоржета Чакърова обяви, че на 77-ия си рожден ден ще играе в пиесата „Женитба“ на сцената на „Сити Марк Център“ в София.

Източник: Уикипедия

Снимка: zdrave.to

Подобни

Leave a Comment

one × two =