Четвъртокласници от СУ „Сава Доброплодни“ засипаха с въпроси кмета Любомир Христов

Четвъртокласници от СУ “Сава Доброплодни” поканиха кмета на Шумен Любомир Христов на среща. Те поискаха да разкажат пред него какво харесват и защо обичат своя град, но и да споделят какво биха искали да се направи, за да бъде той още по-добро място за игра, за спорт, за живот и общуване.

Децата обясниха, че в заниманията по проекта „Твоят час“ често дебатират и проблемите, с които се сблъскват както големите, така и по-малките жители на Шумен и попитаха кмета какво може да се направи, за да няма изпочупени и липсващи тротоари и дупки по улиците, да няма скитащи скитащи кучета из града, улиците да са по-добре осветени, да има велоалеи за спортуване, парковете да са по-чисти, зоокътът да се превърне в по-приятно място за децата на Шумен.

Заедно с това децата изразиха съжаление, че има много хора, които не пазят чистота на обществени места. Въпросите им бяха много и кметът обясни, че почти всички са на дневен ред както пред него, така и пред целия екип. Той обясни, че започва подмяна на тротоарите, като част от тях ще бъдат асфалтирани, за да са по-трайни и по-равни настилките. Кметът ги увери, че през тази година ще започне ремонтът на зоопарка на „Кьошковете“, клетките ще бъдат осъвременени и ще има повече животни в тях.

Велоалеи ще бъдат изградени в района на новата зала. А колкото до чистотата в града, той призова малките си събеседници да не бъдат безучастни, когато видят хора, които замърсяват, а да им правят забележки. Едно от момчетата сподели, че след проявата „Шумен бяга“ се налага той и цялото му семейство, защото майка му работи във фирмата, която организира празника, да остават и да почистват мястото.

По време на дискусията четвъртокласниците казаха, че според тях трябва да има по-големи санкции за шофьорите, които спират по тротоарите, повреждат ги и пречат за преминаването на пешеходците. Те предложиха да бъде организирана инициатива под наслов “Любов от пръв поглед” и бездомни кучета да бъдат дадени за осиновяване на семейства, които обичат животните. Идеята, споделиха те, са я взели от филм, който са гледали и им е допаднала. На въпрос как местната управа ще се справи с гаргите, кметът обясни, че ръководството все още не е намерило начин да прогони рояците птици, които гнездят по високите дървета както в Градската градина, така и по главната улица и продължава да търси решение на въпроса.

Един от учениците се възмути от телефонните измамници , които се обаждат на хората, лъжат ги и ги изнудват за пари, затова иска да стане полицай, за да лови измамниците.

Учениците останаха много доволни от срещата и разговора с кмета Любомир Христов. Те му подариха рисунка със сградата на читалище “Добри Войников” и разработена от тях в часовете по проекта рекламна брошура на града.

Подобни

Leave a Comment

seven + 6 =