Чудовището

В момента ВиК – Шумен е в ситуацията на стар и раздрънкан транспортен самолет, който всеки ден трябва да изпълнява тежката задача да доставя вода по домовете на над 100 хил. души. Освен, че двигателите на самолета трудно палят, а често и изгасват по време на полет, колесника я се отвори, я не, изобщо е цяло чудо, че самолета ВиК все още извършва полети. Към тежката ситуация трябва да добавим и непрекъсният обстрел от всевъзможни подписки, писма, петиции, искания за референдуми за цената на водата, протести, шествия, многократни нахлувания в сградите на областна и общинска администрация с искане за обяснения и т.н. и т.н., изобщо присъщ за демократичните общества инструментариум, чрез който днешните модерни хора изразяват своето недоволство. Дотук добре!

Нека сега обаче да затворим очи и да си представим, че желанията на групичката „загрижени“ общински съветници, начело с Добромир Драев и Даниела Русева, които хич, ама хич не използват темата за водата с предизборни цели, са изпълнени. Цената на водата е намалена, ура, няма да плащаме поливна вода за питейна, ура, „добрите“ победиха. Всички щастливо се поздравяват с победата.

 Два месеца по-късно. Изпадналото във фактически фалит ВиК-Шумен не може да плаща на никого. Работниците и майсторите се разбягват, тъй като лесно намират работа в строителните фирми срещу двойно по-голямо възнаграждение. Не остава никой, който да извършва рутинните действия по доставката на вода. Закъснелите плащания към фирмите доставчици прерастват в дела срещу Дружеството. Запорират се сметки, започва опис на имущество, багери, камиони и всякаква техника започва да се разпродава от съдебни изпълнители. Пречиствателната станция за отпадни води е спряла да работи, спрели са и помпените станции. И изведнъж в най-тежките зимни месеци се скъсва централен водопровод захранващ Шумен, а може и да не е централен водопровод, може да е авария на всеки един метър от дългата 662 км. (повече от разстоянието между Бургас и Видин) водопроводна мрежа само на Община Шумен. Аварират  водопроводи из цялата област, хиляди са без вода – седмици, месеци наред. Опашките пред градските чешми, за които от РЗИ, често предупреждават, че не стават за пиене са ежедневно явление, както едно време, когато чакахме хляба да дойде. Драстично нараства броят на инфекциозните заболявания. Шумен е с ПОСТОЯНЕН режим на водата! Ура, плащаме по-евтина вода, само дето я няма никаква. Помните ли в края на май т.г., когато в навечерието на абитуриентските балове, поради тежка авария в района на Дивдядово, идването на водата се забави с няколко часа? И как всички полудяха? Помните ли? Това ли искаме? Защото точно това идва!

 Три месеца по-късно. Липсата на течаща вода по чешмите, пък била тя скъпа, кална и миризлива предизвиква обществена истерия каквато Шумен не е виждал в своята съвременна история. И тогава? Тогава шуменци с радост си спомнят, кой роди това чудовище – групичката „загрижени“ общински съветници, която хич, ама хич не използва темата за водата с предизборни цели. И тръгват да ги търсят.

Автор: Стефан Тодоров, гр. Шумен

Подобни

Leave a Comment

4 × 2 =