Шестокласничка от Шумен завоюва престижно място на Национално състезанието по правопис

В Деня на Шумен – ден и на светите братя Кирил и Методий – престижното трето място на финала на състезанието по правопис „Пазим езика си“, провело се в гр. София на 11 май 2019 г., завоюва Симона Александрова от VI б клас с преподавател по български език и литература Нора Баланска. Надпреварата се осъществява за втора поредна година от Гражданско сдружение „Живата вода на България“ под патронажа на съпругата на президента на Република България – г-жа Десислава Радева.

За да достигне до финала, Симона пребори явилите се 1900 шестокласници от цялата страна и постигна най-високия резултат, реализиран в състезанието само от четирима участници. Така тя се оказа и единственият представител на Шумен, поканен за финала в гр. София. Само първите седем от предварителния кръг бяха допуснати до втория кръг, който се състоя в Софийския университет в присъствието на президента Румен Радев, съпругата му Десислава Радева и създателя на сайта „Уча се“ Дарин Маджаров.

В оспорваната първа част, изискваща справяне с множество правописни и пунктуационни задачи, нашето момиче демонстрира знанията и уменията си и се оказа сред трите най-добри, за които във втората част организаторите бяха подготвили задача за подреждане на текст от Николай Хайтов. Децата от призовата тройка бяха наградени лично от президенстската двойка с грамоти, книги и електронни четци.

Целта на инициативата, в която тази година са се включили 4500 участници от цялата страна, е да фокусира общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и трайното навлизане на чуждици в родния ни език, както и да насърчи учениците да създават трайни правописни и правоговорни навици.

Подобни

Leave a Comment

four × 2 =