Шефът на екарисажа в Шумен: Действията на д-р Райкинска облагодетелстват мобилните инсинератори

Преди няколко дни Административен съд – Шумен отмени даденото на фирма „Брамас-96“ АД от ОДБХ – Шумен предписание за преустановяване дейности по събирането, транспортирането и обезвреждането на умрели животни от животновъдни обекти, регистрирани по Закона за ветеринаромедицинската дейност. Това обаче не означава, че екарисажа автоматично получава зелена светлина да възобнови дейността си, коментира пред СтрелаБГ управителят д-р Мирослав Александров.

„Това решение касае само някои от предписанията на директора на ОДБХ-Шумен д-р Катя Райкинска, освен това може да се обжалва пред ВАС. Има и други дела. Реално, нямаме дадена зелена светлина. Тя обаче може да сформира комисия от ветеринари, които да дойдат и да констатират, че всичко при нас е наред. Няма да работим  нелегално и никога не сме го правили“, категоричен бе Александров.

И този път той не пропусна да поиска оставката на д-р Райкинска, която обвини в изпълнения на политически и партийни поръчки, които целят да облагодетелстват фирмите, притежаващи мобилни инсинератори.

„Тези фирми не са в състояние да изпълнят задълженията си и това, за което им плащат. Те са бутафорни. Инсинераторите работят без да имат никакви условия за изгарянето на труповете на животни, отделя се ужасна смрад и хората често ги гонят. Пълно средновековие! Всичко е направено да се източва Фонд “Земеделие“, каза още управителят на шуменския екарисаж.

Припомняме, че предприятието не функционира от близо четири месеца и 80-те му служители са на ръба да напуснат, тъй като приходите им секнаха и не е далеч момента, когато заплатите ще бъдат просто химера.

През почивните дни пък мобилен инсинератор, собственост на софийска фирма, дойде за да разчисти няколко тона трупове и скелети на едър рогат добитък от землището на великопреславското село Кочово.

„Имам все още надежда. Ако ни няма, се създава хаос в системата, тръгват болести и т.н. Днес щетите са икономически, но утре болестите ще тръгнат по хората. Ключът към възкресението на екарисажа е в Катя Райкинска“, заключи Мирослав Александров.

Част от работниците в предприятието бяха на протеста на овцевъдите и козевъдите пред Министерски съвет в София на 18 юли, където изразиха бурното си недоволство срещу политиката на Министерство на земеделието и храните.

 

Подобни

Leave a Comment

sixteen + twelve =