Шуменец жертва салатата си в името на „другите“

Зима е! Температурите в град Шумен, известен в академичните среди като 10-тият град, са един пръст над нулата, а навън върлуват какви ли не остри заразни заболявания. До обявяването на грипна епидемия обаче така и не се стигна, въпреки дългите опашки пред кабинетите на джипитата и високия брой липсващи от класните стаи ученици. В едно такова никакво време млади и по-възрастни жители на града продължават да кръстосват улиците – едни по важна работа, други пък без конкретна цел.

Трафикът в Шумен е факт и на моменти е наистина натоварен. Често се образуват т.нар. „тапи“, най-вече от автомобили, произведени на запад от нас, в зората на новото хилядолетие или в края на старото. Някои наши съграждани са яхнали скъпи возила (може и с животинска тяга), други си търсят място в градския транспорт, а трети предпочитат здравословната, но не винаги приятна роля на пешеходци. Последните, ако са решили да преминат разстоянието от точка А до точка Б, по време на дъжд или пък малко след това, рискуват да бъдат изкъпани прилежно от бесни водачи на мпс-та.

За нецветущото състояние на пътната мрежа в Шумен може да се говори много. Няма да влизаме в подробности, тъй като целта ни е да покажем на бял свят проявите на българския гении в екстремни условия. На ул. „Тодор Икономов“ от известно време е зейнал широко опасен кратер, погълнал не едва и две автомобилни гуми.

Съобразителен шуменец обаче е решил да вземе нещата в свои ръце, не да запълни с асфалт дупката, но поне да обозначи наличието й. Това, разбира се е похвално и полезно, особено за шофиращите по тъмна доба, тъй като уличното осветление не навсякъде е напълно изправно. Нашият неизвестен съгражданин е поставил два стръка праз лук върху картонена кутия, интегрирана успешно във въпросният кратер. Разперените листа на това толкова  лековито растение, стряскат отдалеч иначе уверените водачи на автомобили, каквито в Шумен са в изобилие.

Бърза справка показва, че празът със своите сулфиди проявява широкоспектърно лечебно действие: предотвратява растежа и развитието на бактериите, възпрепятства развитието на тумори и респективно на рака, засилва имунната система, действа силно успокоително, мощен диуретик е, също така бързо успокоява кашлицата и т.н. В някои страни се използва и за лечение на полова слабост! Вместо да го консумира на салата, укрепвайки имунната си система през зимните месеци, той е решил да жертва праз лука в името на „спасението“ на автомобилите, които ще преминат по отсечката след него.

Ето ви един пресен пример на солидарност и своеобразна емпатия. Грижата за ближния, макар и да е непознат, очевидно не е съвсем изчезнала в епохата на див индивидуализъм.

Друг негов съгражданин пък е поставил за обозначителен знак на дупка на ул. „Ген. Гурко“ – туба от минерална вода. И той вероятно с цел да предотврати евентуални главоболия от финансов характер на шофьорите.

Припомняме че, преди няколко дни в кратер на бул. „Симеон Велики“, малко преди Ешрефоглу, само за минути четири автомобила спукаха гуми! Там нямаше кой да постави подобни импровизирани знаци и печалните резултати са налице.

Нека окуражим всички наши съграждани, които проявяват въображение и изобретателност, убедили се, че викането на „Неволята“ не дава резултат, дори в приказките. Адмирации!

От Община Шумен ни обясниха, че ще изпратят работници, които да запълнят дупките, като се пооправи времето.

Снимки: Фейсбук

Подобни

One Thought to “Шуменец жертва салатата си в името на „другите“”

  1. Сладуредка

    само да кажа че аз живея точно на това място, тук има зеленчуков магазин и кашона с праза днес беше поставен от продавачката в магазина Таня, която явно е гледала много видео-клипове с подобни инициативи във Фейсбук и е решила също да го направи на улицата пред магазинчето си. Иначе статията е добре написана!

Leave a Comment

1 × 5 =