Шуменските социалисти и антифашисти почетоха 9-ти септември

Социалисти и антифашисти се събраха пред Паметника на свободата в Шумен, за да отбележат 73-тата годишнина от историческата и преломна дата в българската история – 9-ти септември 1944 година. На празника присъстваха много членове и симпатизанти на БСП и лявата идея – хора на преклонна възраст, които помнят или лично са участвали в събитията около „9-ти“.

От името на Областният и Общински съвет на БСП слово произнесе народният представител Иван Иванов.

„В историята на всеки народ има високи и чисти върхове. Върхове на действието, които го тласкат в бъдещето. Тяхното изкачване не поставя рекорди, то решава съдбата на милиони хора. Един такъв връх е 9-ти септември 1944 година. Своеобразен връх в десетилетните борби на българския народ за равенство и социална справедливост, сложил началото на най-ползотворния социалистически етап от нашата история. 9-ти септември бе успешен завършек на тежката и жестока антифашистка борба на българския народ, която е неделима част от световната съпротива на демократичните и прогресивни сили против хитлерофашизма“, заяви той и добави, че борбата всъщност започва още през 1923 година, когато е свалено с преврат законното правителство на БЗНС и Александър Стамболийски, а през априлските нощи на 1925 година жертви на т.нар. „бял терор“ стават някои от най-добрите представители на интелигенцията – Гео Милев, Сергей Румянцев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст и др.

„Датата наистина е исторически-революционна, защото бележи границата между две социални системи и две исторически епохи. И няма защо да се стесняваме да твърдим, че на 9-ти септември бе утвърдено общество, чиито главни принципи бяха свободата, равенството и социалната справедливост.  Дълбоко грешат онези, които си мислят, че социализма е мъртъв. Той е жив в нашата история, ще бъде жив и в нашето бъдеще. Можем да бъде уверени, че в един хубав ден, ще дойде и един нов 9-ти септември“. Така завърши словото си Иван Иванов.

В знак на признателност към загиналите в борбата с фашизма венци поднесоха и Областен и Общински съвет на БСП – Шумен, Българския антифашистки съюз и Младежкото обединение на БСП в града.

Пред Паметника на свободата и между разветите червени знамена и български трибагреници,  Групата за автентичен фолклор при НЧ „Просвета – 1880“ в село Ивански, изпълни революционни песни от „онова време“, като започна с партизанската „Имала майка едно ми чедо“ – песен, посветена на най-известният антифашист от Пиринския край -Никола Парапунов.

Групата за аветентичен фолклор при НЧ „Просвета – 1880“ от сел…

Групата за аветентичен фолклор при НЧ „Просвета – 1880“ от село Ивански изпълнява „Имала майка едно ми чедо“ – песен, посветена на партизанина Никола Парапунов

Публикувахте от СтрелаБГ в 9 септември 2017 г.

Подобни

Leave a Comment

twelve − ten =