Шуменските социалисти ще отбележат 9-ти септември

БСП – Шумен организира тържествено честване на 73-тата годишнина от 9-ти септември 1944 година. Събитието ще се проведе на същата дата, от 18 часа пред Паметника на свободата, по-известен сред шуменци като „Разперко“.

Антифашисти, социалисти и изобщо голяма част от левите хора в страната, почитат „9-ти“ като Ден на свободата и победата над фашизма и капитализма.

Историческата справка показва, че на 9-ти септември 1944 година е извършен военен преврат и е свалено правителството на Константин Муравиев. На 5-ти септември СССР обявява война на Царство България, а на 8-ми Червената армия навлиза в страната от Румъния. Групи партизани започват да завземат властта по села и градове. На 9-ти, в 6:25 часа, новият министър-председател Кимон Георгиев прочита по радиото кратка Прокламация към българския народ и обявява състава на правителството на Отечествения фронт.

Повечето историци приемат събитията около тази дата за преломни в историята на България, а тълкуванията се люшкат между одобрение и разбиране до крайно отричане и неглижиране на всичко, което се е случило в следващите десетилетия.

Подобни

Leave a Comment

thirteen + twenty =