Хор “Планинско ехо” се завърна от песенен празник “Песните на България” в Калофер

Туристически хор “Планинско ехо” към ТД “Мадарски конник” – гр. Шумен и Народно читалище”Напредък 1869″ с диригент Наташа Христова, е взел участие в XXX-ия Национален песенен празник “Песните на България”, информира председателят на хора Даниела Челебиева.

Фестивалът се организира от Сдружение на туристическите хорове в България с председател Димитър Гочев под патронажа на кмета на град Калофер. След 29 години този празник на туристическата, възрожденска и патриотична песен отново се е провел в родния град на големия поет и революционер Христо Ботев, където е било дадено началото му.

Пред паметника на великия български борец за свобода, братство и равенство в продължение на два дни са се изявили общо 27 туристически хорове и групи от цялата страна, които изпълнили по 4 песни, сред които една по музика на Филип Аврамов – бащата на българската туристическа песен и по една в памет и с преклонение пред живота, делото и саможертвата на Христо Ботев.

Участието на шуменския хор е станало възможно благодарение на подкрепата на кмета на Община Шумен Любомир Христов и на председателя на ТД “Мадарски конник” Ангел Филипов.

Припомняме, че домакин на миналогодишното издание на “Песните на България” бе град Плевен и Туристическо дружество “Кайлъшка долина”. Тогава в празника взеха участие 25 туристически хорове с над 1000 хористи.

 

Подобни

Leave a Comment

14 − six =