Шуменският шахматист Александър Димитров вдигна купата на мемориал „Стоян Иванов“

Състезателят на Шахматен клуб “Шумен 2005” Александър Димитров спечели първото място и вдигна купата на петото издание на международния турнир по ускорен шах – мемориал „Стоян Иванов“. 28-годишният шахматист победи категорично почти всички свой опоненти. Единствено направи реми срещу бившият си треньор – ФИДЕ майстор Василис Бунис.

„Турнирът беше доста тежък, борих се и мисля, че се представих добре. Стоян Иванов беше мой треньор и дойдох да играя в негова памет. Определено най-трудната ми партия бе с Василис Бунис. Получи се много завързана битка“, каза за СтрелаБГ  Александър Димитров.

Шампионът е роден в Шумен. Занимава се с шах от малък, в актива си има страшно много купи и медали. От известно време обаче се е отдал на програмиране в София и шахът останал на заден план, по-скоро като хоби.

Второто място в основния турнир завоюва Любомир Мишев от Пловдив, а трети се нареди Василис Бунис. Четвърти е Борис Иванов от “Шумен 2005”, Стоян Стоянов от ШК “Асеновец 2006“ е на петото място, шести е Николай Тодоров от “Левски”, а седмата позиция остана за Тимур Келеберда от Украйна.

Наградени бяха и победителите в категориите: сеньори до 60 г.; момичета и момчета до 10, 12 и 14 г.; чуждестранен състезател; състезател на ШК “Шумен 2005”; състезатели с рейтинг под 1500 и под 2000; състезател без рейтинг.

Церемонията по награждаването се забави с близо един час, тъй като организаторите от местния шахматен клуб очакваха кметът Любомир Христов, под чиито патронаж е турнира, за да връчи купата и медалите. Той обаче така и не се появи.

В тазгодишното издание на турнира в памет на един от най-успешните шуменски шахматисти и треньори Стоян Иванов, в залата на Военния клуб в Шумен се събраха над 70 състезатели от  България, Гърция, Турция, Румъния и Украйна.

 

Подобни

Leave a Comment

one × 3 =