Шуменски клубове по фехтовка търсят бъдещите шампиони

Фехтовален клуб “Тато” и СК по фехтовка “Шумен” стартираха кампания по набиране на деца, които имат желанието да се занимават активно с фехтовка, развивайки високо спортно майсторство. От днес, 7 март, тренировките за начинаещи от всички възрастови групи стават напълно безплатни. Идеята е да се привлече вниманието към фехтовката, за да бъдат продължени традициите на традиционно силната шуменска школа.

“Тато” е основан на 1 октомври 2014 г. Негов създател и треньор на малките фехтовачи е дългогодишната състезателка Моника Вълчева. Заниманията си провеждат във физкултурния салон на СУ „Панайот Волов“, всеки вторник, четвъртък и петък от 19 до 20:30 часа.

Спортен клуб по фехтовка “Шумен” е регистриран през далечната 1993 година. Основен двигател в клуба е Младен Младенов, разбира се, не без помощта на треньорът Людмил Лечев. Тренировки провеждат почти ежедневно в Спортен комплекс “Плиска”.

Клубовете са организирали открити демонстрации по училищата с цел привличане на начинаещи състезатели, но резултатите не са били блестящи.

Иначе, фехтовката има своето организирано начало в Шумен от далечната 1956 г. Известният по-късно треньор Иван Минчев е командирован в нашия град от Републиканска секция по Фехтовка към ВКФС, за да проведе курс за инструктори. През годините на развитие до днес, шуменското присъствие в националните гарнитури е почти непрекъснато и задължително.

Нашите фехтовачи са постигнали много успехи на Републикански, Балкански и други международни състезания и турнири.

Подобни

Leave a Comment

five + seventeen =