Шуменски мухари предупреждават: Никакъв риболов на пъстърва в Голяма Камчия до 31 януари 2018

От 1-ви октомври, съгласно Приложение № 1 към чл. 32, ал. 1 от ЗРА, влиза в сила забраната за улов на балканска пъстърва, сивен, сит, пелед и езерна сьомга, напомнят на риболовците в страната от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната е в сила до 31 януари 2018 година, тъй като периода е размножителен за тези видове.

Борбата с бракониерството по река Голяма Камчия бележи видим напредък, поради активирането в последно време на органите на ИАРА в района, които патрулират съвместно с членове на мухарски клуб „Лудогорие“ и преславският риболовен клуб „Чисти брегове“. Шуменски мухари обаче ни сигнализираха, че все още продължават да засичат съмнителни автомобили в района на реката, в която има много пъстърви, а някои от екземплярите достигат до 5-6 кг. На 22 септември членове на „Чисти брегове“ извършиха поредното зарибяване с 4000 малки балканки на средното и течение, и още на следващия ден съвестни риболовци спипаха нарушител, който умело си пълнел кофата с маломерни рибки.

Вчера, опитният мухар Валентин Василев се обърна с призив към приятелите си в социалната мрежа, след като забелязал джип с неустановен собственик край Голяма Камчия: „Имам една молба, ако някой познава собственика на този джип, нека „любезно“ да му напомни , че в момента риболова на пъстърва е забранен до 1.02.2018г.!!!!! Навярно е събирал гъби за зимнина, но все пак е паркирал на брега на река, в която има голяма популация на пъстървови риби“!

Стана ясно, че водачът на джипа е забегнал в неизвестна посока, след като е видял, че към него приближават проверяващи от ИАРА, придружени от страстни, но видимо гневни риболовци.

Изводите оставяме на Вас! Изглежда обаче, запалените риболовци от Шумен и Велики Преслав са решили да действат безкомпромисно спрямо нарушителите.

 

Подобни

Leave a Comment

2 × 2 =