Шуменски ученици очи в очи с хуманоидния робот София

Четирима ученици от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ – гр. Шумен имаха щастието да попаднат сред избраните и да участват безплатно в изложението Webit.X., което се проведе в зала „Арена Армеец“  в столицата. Целта на инициативата бе да се съберат най-активните и  успешни ученици и студенти с висок успех и на възраст между 16 и 23 години, като им се даде възможност за близък контакт с някои от най-големите съвременни технологични изобретения.

Денис Исметов, Стоян Цветанов, Даниел Рачев и Венко Весков, с ръководител Нели Йорданова, наблюдаваха отблизо атрактивният хуманоиден робот с гражданство – София, персоналната летателна система Iron Man – велосипеда на бъдещето и човека-киборг – симбиоза между човек и машина. Учениците са членове на клуба по Роботика на училището и срещата предизвика изключителен интерес от тяхна страна.

Роботът София е разработен от компанията Hanson Robotics. Тя притежава усъвършенстван изкуствен интелект, като може да се учи от опита си, разбира какво ѝ се говори и задава въпроси. Освен това е с способна да изразява емоциите си с различни мимики на лицето. Има камери в очите, както и система за лицево разпознаване, така че може да осъществява зрителен контакт с хората и да провежда естествени разговори с тях. Има и програма за чувство за хумор.

Срещата се организира и финансира от фондация Webit. Партньори са Министерството на образованието, което избра и награди най-трудолюбивите и успешни ученици на България, Министерството на младежта и спорта, което подпомага проекта логистично, Националният съвет на ректорите и националните студентски съвети.

Подобни

Leave a Comment

14 − 11 =