Шуменски ученици с награди от конкурса “Младежко техническо творчество” в Горна Оряховица

С диплом, плакет и таблет се завърнаха учениците от клуба по “Роботика” на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ – гр. Шумен от конкурса-изложение “Младежко техническо творчество” в Горна Оряховица.

Членовете на клуба: Стоян Цветанов (11 клас), Даниел Рачев (11 клас) и Венко Димитров (12 клас) изработиха макет на “Умна къща”, която се управлява с гласови команди от телефон. Денис Исметов (10 клас) пък реализира макет на “Соларна система”, която е с автономно управление спрямо положението на слънцето. И двете разработки предизвикаха голям интерес на публиката и журито.

Под вещото ръководство на инж. Недялка Йорданова и инж. Иван Николов учениците от клуба представиха и свои роботи, изработени на база платформата Ардуино. Инициативата “Младежко техническо творчество” се реализира за трета поредна година, като този път в изложението участваха 50 организации с над 300 участници от професионални гимназии, технически университети и представители на бизнеса от страната.

 

 

Присъстващите имаха шанса да наблюдават „КАП сканинг система за машинно зрение”, „роботизирана ръка“, „дронове“, „3D принтери“, „електромобили“, „системи за сигурност“ и много други иновативни разработки.

Специалната награда на журито спечели инж. Росен Христов от гр. Шумен със своя хуманоиден робот РОКИ. Той може да се използва в опасни за човека производства, както и да помага на хората в бита.

 

 

Подобни

Leave a Comment

sixteen + 5 =