Шуменци в подкрепа на хората с диабет

За поредна година с флашмоб пред Драматично-кукления театър “Васил Друмев” в Шумен бе отбелязан 14-ти ноември – Световния ден на диабета. По традиция участниците бяха облечени в синьо – цветът на надеждата, приет за символ на този ден. Във флашмоба се включи клуб „Устни хармоники” към ЦПРЛ – ОДК,  китарен ансамбъл от СУ „Сава Доброплодни”, а състезатели на клуб „Киокушин“ демонстрираха техники от бойните изкуства.

Демонстрации на "Киокушин" Шумен на Световния ден на диабета!

Демонстрации на "Киокушин" Шумен на Световния ден на диабета!

Публикувахте от СтрелаБГ в 14 ноември 2017 г.

От името на ученичка от село Браничево, която има диабет, бе прочетено есе „Диабетът през моите очи“, което определено разчувства и просълзи някои от присъстващите. Ученици от класа по изобразително изкуство на художничката Мариана Петкова към СУ “Сава Доброплодни” подредиха арт инсталация с интересни посланията относно днешния ден.

„Днес е ден, в който ние не само сме съпричастни, но ние искаме да подарим този ден на т.нар. здрави хора, защото всеки 10-ти на планетата живее с диабет. Това означава, че ако не съм аз, не сте вие, това е някои от вашето семейство или от вашите приятели. Диабетът в България се разпространява бързо. Над половин милион живеят по този начин, а около 200 000 живеят без да знаят, че имат диабет. Диабетът не е страшен. С него всеки може да се научи да живее, да бъде пълноценен, да спортува, да бъде талантлив и т.н. Той е страшен, когато живеем с него и не знаем, че той съществува“, заяви Ваня Стоянова, председател на Сдружението “За инсулиновите помпи”.

Студенти от Филиала към МУ “Проф. д-р Параскев Стоянов” правиха измервания на кръвната захар. За малко повече от час 160 души се възползваха от безплатната услуга. Апаратът показа, че 70 от тях имат високи нива на кръвната захар.

За гражданите, които нямаха възможност да се включат в събитието на 14 ноември, е осигурена мобилна лаборатория от Австрия. Тя ще е в Шумен на 21 и 22 ноември и ще бъде разположена в района на Паметника на съветската армия. В нея ще се извършват безплатни изследвания за ранно откриване и диагностика на диабет.

Флашмоб по повод 14-ти ноември – Световен ден на диабета в Шумен!

Шуменци – по-силни от диабета. Флашмоб по повод 14-ти ноември – Световен ден на диабета!

Публикувахте от СтрелаБГ в 14 ноември 2017 г.

Организатори на събитието днес са Сдружението “За инсулиновите помпи”, филиалът на МУ – Варна, ДКТ “В. Друмев”, скаутският клуб, клуб “Устни хармоники” към ОДК и СУ “Сава Доброплодни”. Проявата се осъществява със съдействието на Община Шумен. В синьо днес ще бъде осветена сградата на читалище “Добри Войников”.

Подобни

Leave a Comment

twelve + 12 =