Шуменци – „За“ и „Против“ премахването на дървета в града

Хора от Шумен се събраха на улица „Марица“, за да дискутират проблема с премахването на дървета в града.

Сред тях бяха адвокат Дочев, инициаторът на подписката „В подкрепа на дърветата на Шумен“, общинският съветник Даниела Русева и живущи на въпросната улица.

Въпреки някои различия, всички се обединиха около тезата, че няма нищо лошо в премахването на болни и опасни дървета, но останалите, които просто пречат на нещо или някой, трябва да бъдат санитарно подрязани и поддържани във времето, а не премахвани.

„Никой няма нищо против да се махнат старите и опасни дървета, които са болни и наистина са опасни за минувачите. Лошото е, че години наред са подавани сигнали до предприятието „Паркове и обредна дейност“, че клоните на някои дървета нанасят щети или пречат на живущите, но никой не ни е обръщал внимание. Сега изведнъж идват и ги режат, а стеблата на някои стоят като мрачни скелети. Кметът може да иска да направи нещо хубаво за града, но проблема е в екипът му. Хора като новият ландшафтен архитект на града, явно не са наясно какво правят. Тази жена трябваше да каже точно какво ще прави, какви са и вижданията за новата зелена визия, а тя – нищо. Това мълчание позволява на недобросъвестни хора да разпространяват невярна информация и да създава паника, едва ли не, че в Шумен няма да остане едно дърво“, коментираха събралите се граждани.

„В социалните мрежи има много хора, които „защитават“ дърветата, но питам къде са те сега? Всички знаем, че тук има и голяма доза политика и опозицията се опитва да допринесе за това масово недоволство, като много неща се преувеличават. Това е първата управа на града, която наистина прави нещо. Не може все да сме недоволни. Това е цената на прогреса“, каза Иван, който е собственик на имот, намиращ се ул. „Марица“.

Общинският съветник Даниела Русева пък каза, че е внесла питане до кмета Любомир Христов, като в него посочва, че не е ясно, кои дървета ще бъдат премахнати и защо.

„Поради липсата на каквато и да е информация е нормално хората да са ядосани и недоволни. Не ясно тези дървета, които се изсякоха до сега, болни ли бяха и защо се премахнаха ако не са били“, коментира Русева.

Адвокат Дочев каза, че ще има и среща, на която ще се съберат граждани на Шумен и ще предложат варианти и мнения за бъдещето на растителността, която може да бъде премахната – какво може да се направи, за да бъде спасена.

 

 

Подобни

Leave a Comment

6 − 5 =