Шуменци отбелязаха 140 години от Освобождението на България (СНИМКИ/ВИДЕО)

В Шумен бяха отбелязани 140 години подписването на Санстефанския мирен договор, довел до възстановяване на българската държава след 500 г. османска власт и отсъствие на страната ни от картата на Европа. Програмата за честването на Националния празник започна в 09:30 часа със заупокойна молитва за загиналите войни и опълченци и молебен за здраве в храма „Св. Вознесение Господне“.

  

 

В 10:00 ч. пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“, официални лица, политически партии, културни институции и много граждани поднесоха венци и цветя в знак на признателност.

Тържествена реч, посветена на великата дата на Освобождението и на делото на освободителите, държа Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев.

Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев

Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев с обръщение към гражданите, събрали се на пл. "Кристал" да отбележат 140 години Свободна България

Публикувахте от СтрелаБГ в 3 март 2018 г.

 

Пред сградата на Общината бе издигнато знамето на Република България. Организатори на тържеството и тази година са Община Шумен и Командването на военния гарнизон.

Тържествено издигане на българското знаме пред сграда на Община Шумен

Тържествено издигане на българското знаме пред сграда на Община Шумен

Публикувахте от СтрелаБГ в 3 март 2018 г.

В церемонията по отбелязването на националния празник се включиха кметът на Община Шумен Любомир Христов, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани. В 12:00 ч. шуменци ще могат да се насладят на концерт -спектакъла „Величието на един народ“ на АНПТ – Шумен, който ще се проведе в ДКТ „Васил Друмев“.

Предвид усложнената метеорологична обстановка преди няколко дни, мероприятието „Да развеем трибагреника“, планирано за 11.00 ч. днес, бе отменено. Според програмата, в посочения час от сградата на Хирургически блок на МБАЛ Шумен трябваше да се спусне националното знаме. Церемонията по план е трябвало да продължи с изпълнение на ансамбъл “Българе”, което също се отменя.

 

Подобни

Leave a Comment

nineteen − eight =