Шуменци отбелязаха 180 г. от рождението на Васил Левски и 139 г. от освобождението на града

С официална церемония пред паметника на Левски в Шумен отбелязаха 180 г. от рождението на Апостола на свободата и 139 г. от освобождението на града от османска власт. Пред събралите се официални лица, граждани и пред строените почетни роти на военните от Шуменския гарнизон, водещите на церемонията – Стилиян Стоянов и Панайот Калудов ни върнаха със своите разкази назад във времето към драматичните исторически събития.

Слово произнесе и Милена Георгиева, която е уредник на къща-музей „Панайот Волов“ към РИМ-Шумен.

„18 юли е бележит ден за българската общественост. Той е и двоен празник на град Шумен. Преди 180 години на този ден, в малкото, но будно градче Карлово се ражда Васил Иванов Кунчев – Левски. Той е най-светлата фигура в българската история. Васил Левски е роден да спечели своя народ. За това ние го носим днес в сърцата си. Непрекъснатият интерес към живота и делото му е свидетелство за голямо обаяние, което изразява неговата личност. Още отекват стъпките на Апостола в Дивдядово и в Шуменския край. В мечтанията и действията си за свободата на народа Левски спечели битката с времето, а загадъчните думи „Народе????, и оставеното безмълвие след това, са въпроси към нашата отговорност днес за възобновлението на България“, заяви тя.

На 18 юли 1878 година, близо 5 месеца след подписването на Санстефанския мирен договор, руската Втора пехотна дивизия, предвождана от генерал Сергей Дмитриевич Белокопитов влиза най-тържествено в града ни, посрещната възторжено от шуменци. Свободата идва без преки бойни действия, без жертви и от двете страни. Символът на Шумен е иконата с изображенията на Светите братя Кирил и Методий. Върху малка метална пластинка на тази икона е изписано: „Тази икона подарява за спомен на черквата Свето Вознесение Сергей Дмитриевич Белокопитов, началник на Втора пехотна дивизия, който влезе в Шумен на 6 юли 1878 година“. Иконата е изработена специално в Русия.

В знак на признателност венци и цветя положиха кметът на Шумен Любомир Христов, народни представители, политически партии, областният управител проф. Стефан Желев, Общински съвет- Шумен, Областен съвет на Съюза на ветераните от войните на България, Областен и общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Шуменски университетът, както и много институции, училища и читалища.

Подобни

Leave a Comment

15 − 1 =