Шуменци се преклониха пред делото на народните будители

С ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на бележития възрожденец Нанчо Попович в Шумен отбелязах Деня на народните будители.
Специални гости на празника бяха председателят на Общонародната фондация „Христо Ботйов“ Боян Ботев и експертът от Министерството на образованието и науката Лиляна Друмева. На честването присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, председателят на местния парламент проф. Боян Беджев, областният управител проф. Стефан Желев, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, деканът на Военния факултет в града проф. полк Сашо Евлогиев, общински съветници, ученици, възпитаници на детски градини, граждани.
На сцената пред, първото в България, читалище празникът бе открит със завещаната ни и пренесена от Възраждането песен по текст на Любен Каравелов “Хубава си, моя горо”. Бета Хараланова от градския музей припомни приносът на шуменци и значението на града в периода на българският ренесанс и просвещение. “Шумен е градът на първите неща – първото гражданско честване на празника на светите братя Кирил и Методий, първото читалище, първото театрално представление, първият оркестър, първото девическо училище, градът е люлката на българската оперета и още много и много”, каза Бета Хараланова и припомни имената на едни от най-бележитите за времето си възрожденци, сред които Васил Друмев, Нанчо Попович, Добри Войников, Илия Р. Блъсков, Панайот Волов.
В празничния ден учителя по история Георги Йоргов от СУ „Сава Доброплодни“ получи присъдената му от Общонародната фондация “Христо Ботйов” награда „Даскал Ботьо Петков“. Отличието му бе връчено лично от председателя на организацията Боян Ботев.
Писателката Къна Бойчева получи званието „Носител на златна значка на град Шумен“.
Поздравителен адрес от името на просветния министър Красимир Вълчев поднесе Лиляна Друмева. “Българският дух е непобедим, а Шумен е един от големите градове на българското Възраждане и будителите. Пазете и предавайте духовността на идните поколения”, се казваше в поздравителния адрес.
Празникът приключи с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Нанчо Попович.
По късно днес продуцентът на ансамбъл “Българе” Христо Димитров ще получи званието “Почетен гражданин на Шумен”.

Подобни

Leave a Comment

sixteen + 18 =