Шумен бе домакин на обучителен семинар за служители на Мюсюлманско изповедание

Пети национален обучителен семинар за служителите на Мюсюлманско изповедание се проведе на на Коледа, 24-25 декември, в град Шумен. Това съобщават на страницата на Главно мюфтийство.

Програмата започна с приветствията на домакина на събитието районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов, председателят на ВМС Ведат С. Ахмед и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. “Тези събирания имат за цел преди всичко да видим къде сме и освен това за да се сплотим още повече. Защото хората се сплотяват, когато са заедно. Тук сме, за да видим какво сме постигнали и да начертаем нови параметри”, каза главният мюфтия и изнесе лекцията си на тема “Мюсюлманско изповедание в Република България и съвременните предизвикателства пред нея”.

Главният секретар Джелял Фаик говори по темата “Институционален протокол”, а председателят на ВМС Ведат Ахмед представи лекция на тема “Трудности и възможности пред религиозното развитие на мюсюлманската общност в България”.

Според него движещият елемент в развитието на мюсюлманската общност в България е образованието. Като трудност обаче присъства все още нерешения  въпрос за гражданското общество като цяло и недостатъчното доверие между членовете на обществото и мюсюлманската общност в него.

Според Ведат Ахмед, социалната нестабилност в страната също оказва влияние върху състоянието на общността. След лекциите беше прегледан и приет план графикът за 2018г. На 25-ти декември отделите към Мюсюлманско изповедание и районните мюфтийства представиха докладите си за дейностите за 2017г. и обсъдиха бъдещи проекти за 2018 година.

Подобни

Leave a Comment

nineteen + 16 =