Шумен, Венец и Върбица също се впуснаха в борбата за безплатен WiFi на обществени места

Шумен, Венец и Върбица също се включиха в борбата за изграждане на точки на безплатен WiFi на обществени места – площади, паркове, музеи, библиотеки и т.н. Към момента общините в Шуменско, които са се регистрирали на сайта на проекта WiFi4EU, са вече осем на брой, сочи справката ни.

Най-бързо реагираха на предизвикателството местните власти във Велики Преслав, следвани от Каолиново, Каспичан, Нови пазар и Смядово. Инициативата за безплатен интернет е финансирана от Европейската комисия (ЕК) по Механизма за свързване на Европа – сектор „Телекомуникации“, като бюджетът й за целия период до 2020 г. е 120 млн. евро.

Програмата, която стартира на 20-ти март, предлага ваучери на стойност € 15 000 на общини в ЕС, които решат да изградят безжични точки за достъп. Местните власти имат право да използват ваучерите за покупка и инсталиране на WiFi оборудване (безжични точки за достъп), но разходите за поддръжка на самата мрежа остават се поемат от общината.

До средата на май 2018 г., когато ще се проведе първия конкурс, общините могат да подават своите предложения, като при този първи конкурс ще бъдат раздадени 1000 ваучера WiFi4EU. Ваучерите ще бъдат разпределени на принципа „първи кандидатствал, първи получил“.

Целта на ЕК е всеки европейски гражданин да има достъп до високоскоростен, висококачествен, безплатен и безжичен интернет на обществени места, независимо от това къде живее и какви са доходите му.

Между 6000 и 8000 населени места в Европейския съюз ще бъдат „печеливши“ от инициативата. В борбата вече се впуснаха над 10 600 общини, намиращи се на територията на страните от ЕС, а до затварянето на проекта остават точно 45 дни.

Снимка: Shutterstock

Подобни

Leave a Comment

2 + ten =