Шумен в плен на корейската култура

Високите температури и парещото следобедно слънце не попречиха на шуменци да се включат в събитията по повод  Деня на корейската култура в Шумен и да изпълнят до краен предел пространството пред Младежки дом.

Празничната програма стартира с атрактивни демонстрации на техники от източното бойно изкуство Таекуон-до. В ролята на учители влязоха подбрани състезатели от националния ни отбор. Таекуон-До е корейско бойно изкуство, а негов създател е генерал Чой Хонг Хи. От 2000 година това е единственото източно бойно изкуство, което е и олимпийска дисциплина.

В горещините обаче всеки има нужда от охлаждане и освежаване. За тази цел организаторите бяха разположили масичка, където шуменски скаути раздаваха безплатно чай от зелена слива, чай от джинджифил и канела, както и цитросов чай.

Млади и стари се тълпяха пред палатката с параван, където скрити от хорските погледи, се преобличаха в традиционна корейска носия – Ханбок. Излизайки от шатрата с нова премяна – младите момичета смайваха околните с красотата си.  Женският ханбок се състои от болеро, наречено чогори и дълга пола наречена чима, като обикновено присъства и панделка, която започва от гърдите и може да достига почти до глезените. Мъжкият ханбок се състои също от две части – чогори и баджи (панталони).

Интересът на малчуганите привлече играта Тухо, където играчите – наредени в линия, хвърлят стрели, а целта е стрелата да попадне в конусовидното дървено каче, наподобяващо българското бутало за биене на масло.

Малко след това на дългата маса започна демонстрация по приготвяне на кимбап или т.нар. корейско суши.

Освен това неповторимо ястие, шуменци се тълпяха за да си напълнят чиниите със салата от пулкоги, кимчи, пиле в сладко-кисел сос, чапче, също и със зеленчуци в сос от горчица. Всички, които опитаха традиционните корейски ястия, изглеждаха видимо доволни!

Малко по-късно на мястото на събитието пристигна Извънредния и пълномощен посланик на Република Корея, Негово превъзходителство г-н Шин Бунам, в компанията на кметския екип на Шумен. В 18 часа, в залата на Младежки дом започна официалната част, а след това зрителите ще гледат безплатно „Гласът на Изтока“.

Денят на Корея се организира за пръв път в нашия град по инициатива на посолството на Република Корея и Организацията на българските скаути и със съдействието на община Шумен.

Подобни

Leave a Comment

5 × 3 =