Шумен в подкрепа на недоносените деца

За седма поредна година в МБАЛ – Шумен медицински лица и майки на недоносени бебета отбелязаха 17-ти ноември – Световния ден на недоносените деца. На събитието присъстваха още студенти от Медицинския университет – филиал Шумен, представители на Фондация „Нашите недоносени деца“, УНИЦЕФ и ЦРДР, както и зам.-кметът по здравеопазване в община Шумен д-р Светлана Маркова. Малчуганите от Целодневна детска градина „Братя грим“ в града също отбелязаха този ден по свой начин.

Началникът на Неонаталогичното отделение д-р Севдалина Стойкова заяви, че от началото на 2017 година в болницата са родени 990 деца, 95 от които са недоносени. Статистиката сочи, че през последните 5 години броят на недоносените бебета варира около 10% от общия. Над 6000 пък са преждевременно родените всяка година в България и то на фона на изключително ниската раждаемост. Това е доста по-висок процент в сравнение с повечето страни от ЕС.

Координаторът на Фондация „Нашите недоносени деца“ за област Шумен Емилия Чапкънова  обясни, че е от изключително важно значение за едно преждевременно родено дете, още от първата си глътка въздух, да бъде поето от качествени специалисти, които разполагат със съвременна апаратура.

„Днес не е празник, а просто ден, който отбелязваме. Празник ще бъде, когато започнат да се раждат по-малко недоносени деца и всяко родено дете, бъде спасявано, а всяко спасено дете се отглежда в здраво и щастливо семейство. Призовавам ви да бъдем толерантни към всички, защото когато пригодим една приобщаваща среда за всички деца, те ще бъдат сред нас. След моят личен опит на родител на недоносено дете и дете с увреждане, ще ви кажа, че те са най-големите бойци и имат най-голямата духовна сила, която не се измерва с физическо измерение“, каза още тя.

Емилия Чапкънова от Фондация "Нашите недоносени деца" говори п…

Емилия Чапкънова от Фондация "Нашите недоносени деца" говори по повод Световния ден на недоносеното бебе, който отбелязват в МБАЛ – Шумен

Публикувахте от СтрелаБГ в 17 ноември 2017 г.

По повод Световния ден на недоносените деца, тази вечер, сградите на ДКТ „Васил Друмев“, НЧ „Добри Войников“, МБАЛ – Шумен и Паметник „1300 години България“, ще засветят в лилаво.

Статистиката отчита, че всяка година преждевременно родените в цял свят са над 15 млн., като по-голямата част от тях са момченца. Те са и по-предразположени към инфекции и усложнения.

 

Подобни

Leave a Comment

14 + one =