Шумен е наш! (СНИМКИ/ВИДЕО)

Национално дружество „Традиция“, Родолюбив комитет „Крум Страшний“ и други патриотични организации възстановиха събитията от 6/18 юли 1878 г., донесли освобождението на Шумен. Историческата справка показва, че града е освободен без да пукне пушка.

На 31 януари 1878 г. в Одрин се подписва предварителното примирие между воюващите страни – Русия и Османска империя. Военните действия на русите били преустановени и те спрели своето настъпление към Шумен. Тази силна крепост не била атакувана през цялата руско-турска война. Княз Дондуков- Корсаков , генерал Зотов изпратили парламентьори, така също и пълномощниците на Генерал Цимерман.

Парламентьорите пристигнали в Шумен да преговарят с Фазлъ паша за установяване на неутрална зона. На същите била оказана голяма почит, но започнали трудни преговори, в които от Търговище, Шумен и Варна се установяло 5 км полоса за изтегляне на османските войски, поради наличието на големият им брой.

На 3 март 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор. Клаузите на този мирен договор не били признати от Великите сили и през месец юли в Берлин е свикан Берлински конгрес. Според решенията там, ще има изтегляне на османските войски от новосъздаденото княжество България, в това число пребиваващия в Шумен гарнизон, като укрепленията се сринат.

След продължителни преговори между генерал Столипин и Фазлъ паша за влизането на руските войски в Шумен, било постигна­то споразумение. За заемането на града бил определен 5-ти пехотен Калушки полк, който се намирал на гарнизон в Търговище.

На 4/17 юли ген. Столипин изпратил куриер, придружен от турски офицер, чрез който било наредено на 5/8 юли рано сутринта ген. Ген. Бело­копитов с отряд състоящ се от Калушкия полк, 3 роти от Либавския полк и 2 ескадрона хусари, да се придвижи по пътя за Буховци — Градище — Шумен и на 6/19 юли да влезе в града. Освободителите влезли в града с барабанен бой и музика, посрещнати възторжено от българското население.

Командващият Шуменския гарнизон Фазлъ паша, който дълго отказвал да напусне тази важна крепост, предал властта на генерал Вановский, заедно със символичния ключ на града.

От телеграфния стълб е свалено знамето с полумесеца, а от балкона на конака е прочетен султански ферман с благодарности към мюсюлманското население, след което тържествено е издигнат руския флаг на Св. Андрей.

Ген. Белокопитов влиза в Шумен

На 6 /18 юли ген. Белокопитов влиза с частите си в Шумен без да пукне пушка. Малко преди това е започнало изтеглянето на основните османски сили на Шуменския гарнизон…

Публикувахте от СтрелаБГ в Сряда, 18 юли 2018 г.

 

Подобни

Leave a Comment

16 − 1 =