Шумен отбеляза 132 години от Съединението

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните на площад „Кристал“ в Шумен, официалните лица и обикновените граждани отбелязаха 132 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

„На 6 септември 1885 година българският народ доказа, че има желанието, волята и готовността за свободна и обединена България. Някои европейци по това време наричат Съединението и легендарната му военна защита – Българското чудо. И с право! Това е най-значимото събитие в новата ни история – изцяло българска победа, принадлежаща на победния дух на българския войник. В сраженията при Сливнишката позиция, в хода на Сръбско-българската война, Съединението е защитено, а с това и правото на нашия народ, да живее свободно и достойно. Тогава българския народ е бил едно цяло, нека и днес ние да бъдем съединени. В името на България!“, заяви в словото си началникът на Шуменския военен гарнизон полк. Емил Симеонов.

Под съпровода на духова музика бяха положени венци и цветя от името на кмета на Шумен, Общинския съвет, Областната управа, както и от народни представители, патриотични организации, училища и културни институции.

В 11 часа, с военен ритуал пред  паметната плоча в местността “Марашката кория” в село Мараш, ще бъдат отбелязани 135 години от създаването на първия полеви лагер на Българската армия.

 

 

Подобни

Leave a Comment

five + 2 =