Шумен посреща млади хора от седем европейски страни

Гости от Медина дел Кампо /Испания/, Фано /Италия/, Университета по изкуства в Търгу Муреш /Румъния/, Солньок /Унгария/, Младежки център Веление /Словения/ и Община Макарска /Хърватска/ са в Шумен за участие в работна среща по проекта „Европоли – иновативен подход „отдолу-нагоре“ за борба с евроскептицизма чрез работа в мрежа“. Община Шумен е партньор по проекта.

Зам.-кметът по образование и култура Найден Косев поздрави участниците в работната среща преди началото на презентацията в Областния информационен център на тема „Шумен в ЕС: ползи за местното  общество“. По–късно ръководителят на центъра Галина Минчева представи дейността на центъра, проектите, реализирани досега на територията на общината с финансовата подкрепа на ЕС и тези, които се изпълняват в момента или по които предстои да се работи. Шуменското домакинство е на тема „Мобилност в ЕС“. Гостите се запознаха още с историята и забележителностите в община Шумен, социалното, икономическото развитие и приоритетите на общинското ръководство в местното управление.

Във връзка с въпросите, свързани с придвижването в ЕС, младите хора се срещнаха със студенти и преподаватели от ШУ „Еп. К. Преславски“, с педагогическия екип и децата от ДГ „Братя Грим“, които работят  по програмата „Еразъм+“. Доброволци от Общинския младежки съвет организираха  дебат между ученици от ППМГ „Нанчо Попович“, ПЕГ „Никола Вапцаров“ и „Европа директно“ в Младежката сфера. Презентацията на партньорите по проекта „Как се движим в ЕС“ бе представена в хотел „Миналият век“ в ранния следобед.

Тази вече и през следващите дни – вторник и сряда, по време на престоя си в Шумен младежите от Испания, Италия, Румъния, Унгария, Словения и Хърватска ще посетят Шуменската крепост НИАР „Плиска“, НИАР „Мадара“ и НИАР „Велики Преслав“.

Заключителното събитие по проект „Европоли“ ще бъде през месец май в италианския град Форли.

Проектът е разработен по програма „Европа за гражданите“ и е финансиран  директно от Европейската комисия. Бюджетът за Община Шумен като партньор по проекта  е 26 000 лв., които покриват всички разходи за участието й. Дейностите се координират от отдел „Култура, младежки дейности и спорт“, консултант по проекта е Фондация „Аделе“.

 

Подобни

Leave a Comment

ten + 17 =