Шумен празнува 24 май – 205 г. след първото честване (Снимки)

С голямо празнично шествие започна официалната програма по отбелязването на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Шумен.

   

Точно в 10:00 часа колоната, в която се включиха деца, ученици, учители и дейци на просветата и културата, тръгна от пл. „Кристал“, премина по автомобилното платно на бул. „Славянски“ и достигайки Община Шумен, бе бурно аплодирана от събралата се тълпа. Веднага след това на откритата сцена на пл. “Освобождение” започна концерт под мотото „Младите хора на Шумен“.

  

 

Ентусиастите от хип-хоп групата „Емоушън“, детския фолклорен ансамбъл „Звънче“ и вокалното студио „Да“ напълно заслужено спечелиха аплодисментите на събралото се множество. Дойде ред и на връчването на наградите на Шумен в системата на образованието и науката в цели 10 категории. Бившият директор на Математическата гимназия Ваньо Георгиев получи от кмета Любомир Христов голямата награда – “Златна значка на Шумен”. Той има цели 38 години трудов стаж, като в 20 от тях е бил директор на елитното шуменско школо.

  

След това събралите се хора се насладиха на професионализма на Нешка Робева и трупата й, които изнесоха спектакъла „Споменът за утре“.

    

Първото документирано честване на празника на Светите братя Кирил и Методий по нашите земи, е през далечната 1813 г. в град Шумен, а не в Пловдив, както до скоро се смяташе! На 22 май тогава българската община е организирала градско тържество, посветено на създателите на азбуката. Всичко това е надлежно описано от арменския пътешественик и учен Минас Пажъшкян.

24 май в Шумен

С празнично шествие започнаха честванията на 24 май в Шумен

Публикувахте от СтрелаБГ в 24 май 2018 г.

 

Подобни

Leave a Comment

5 + 6 =