Шумен чества две важни годишнини на 18 юли

На 18-ти юли в Шумен ще се състоят чествания на две важни годишнини -181 години от рождението на Васил Левски и 140 години от Освобождението на града, съобщават от общинската администрация в Шумен.

Официалното отбелязване ще започне в 9:00 часа с панихида за загиналите и молебен за благополучие в храм „Свето Вознесение Господне“. В 10:00 часа започва панихидата за загиналите руски войни на паметника в кв. „Млада гвардия“, а от 11:30 часа е ритуала по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

Честванията ще завършат с  Концерт-спектакъл с участието на НД „Традиция“ и рок група „Епизод“ от 18:30 часа на пл. „Освобождение“.

По повод значимите годишнини са подготвени и редица съпътстващи събития: Изложба „Изстраданата свобода“ в РИМ-Шумен; Фотодокументална изложба „18 юли 1878 г.: 140 години от освобождението на Шумен“ и Кинопанорама: „Български игрални филми, посветени на Освобождението на България  1878“ в РБ „Стилиян Чилингиров“; Изложба от постоянния фонд на ХГ „Елена Карамихайлова“, посветена на 140 години от освобождението на Шумен и Концерт на художествен състав от Подолск, Русия в НЧ „Добри Войников-1856“.

 

Подобни

Leave a Comment

16 − 2 =