Шумен ще чества 19 октомври – Деня на българо-унгарското приятелство

С редица културни събития в Шумен ще бъде отбелязан Деня на българо-унгарското приятелство – 19 октомври. Официалното откриване е в 11:00 часа пред Община Шумен, където ще се изявят: Танцов ансамбъл „Хайду“, Фолклорен ансамбъл „Шумен“, Хор „Сладкопойна чучулига“, Вокална група „Шаренийки“ и др.

От 12:00 часа в Регионалния исторически музей е прожекцията на филма „Да запеем всички“. Филмът е носител на наградата „Оскар“ за 2017 година в категорията за късометражно кино. От 15:00 часа в Къща музей „Лайош Кошут“ ще се проведе викторина „По стъпките на унгарските емигранти в Шумен“, а в 17:00 часа в РБ „Стилиян Чилингиров“ се открива изложбата „Унгарската литература в България, 2008-2017“.

В 19 часа в НЧ „Добри Войников“ ще бъде дадено началото на Нощ на приятелството с участието на танцови групи и ансамбли. Честванията продължават и на 20 октомври. Между 9:00 и 12:00 часа в ПМГ „Нанчо Попович“, ГПЧЕ „Никола Вапцаров“ и Второ ОУ „Д-р Петър Берон“ ще бъдат изнесени открити уроци.

В 14 часа е организирано пътуване Шумен – Мадара, а от 18:00 часа на площада пред ДКТ „Васил Друмев“ шуменци ще имат възможност да се насладят на изпълненията на Танцов състав „Хайду“ (Дебрецен), основан през далечната 1953 година.

Към момента в 7 формации на състава членуват близо 400 души на възраст от 6 до 30 години. Танцьорите се стремят да представят голямото разнообразие на на унгарското танцово изкуство – чардаши, вербунки, женски и мъжки хора.

На снимката: Танцов състав “Хайду” от Дебрецен, Унгария

Подобни

Leave a Comment

four + sixteen =