Ще тестват сирените за тревога в Шуменска област

Започва годишната профилактика на сирените известяващи тревога в Шуменска област. Тестовете ще продължат до 23 май.

Пробата е кратка с дължина на звука около 5 до 10 секунди. От “Превенция и дейности по защита на населението” към Община Шумен предупреждават гражданите, че място за тревога няма и няма от какво да се притесняват.

До момента сирените на територията на Област Шумен не са били пускани при реална опасност, но тези които не знаят – могат да видят какви са известяванията при евентуална заплаха за населението.

Системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението е предназначена за едновременно предупреждение и оповестяване на големи групи хора на определена територия за предстоящо или настъпило бедствие или въздушна опасност и за излъчване на указания за необходимите мерки и действия чрез акустични сигнали и гласова информация.

Акустичните сигнали и гласовата информация се излъчват от крайни акустични устройства.

За едновременното предупреждение и оповестяване на големи групи хора за предстоящо или настъпило бедствие се излъчва национален сигнал за тревога с определени характеристики.

Гласовата информация към сигнала по ал. 1 включва предварително записани съобщения – единни за страната – за вида опасност, и последващи съобщения за конкретната ситуация.

Предварително записаните съобщения по ал. 2 се излъчват неколкократно във вида: “Внимание! Внимание! Внимание! Опасност от …….! Опасност от ……..! Опасност от ………!”, като основните видове опасности са определени в приложение № 2.

Последващите гласови съобщения на живо за конкретната ситуация съдържат:

  1. информация относно характеристиките на бедствието – произход, мащаби, прогноза за развитие;
  2. указания за поведение и действия на населението.

За край на тревогата се излъчва национален сигнал с характеристики, определени в приложение № 3.

След подаване на сигнала по ал. 1 се излъчва неколкократно гласова информация със съобщение във вида: “Внимание! Внимание! Внимание! Край на тревогата! Край на тревогата! Край на тревогата!”.

При необходимост се излъчва и допълнителна информация.

 

 

Подобни

Leave a Comment

fourteen − six =