Юбилеен концерт в чест на големият български тенор Калуди Калудов

Големият български тенор Калуди Калудов ще бъде почетен с юбилеен концерт на 7 декември от 18:35 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“. 40 години по най-престижните световни оперни сцени, години на активна артистична и педагогическа дейност, овенчани с триумфален възход, с щедри аплодисменти и не на последно място – с успехите на неговите последователи и ученици. Под диригентската палка на Станислав Ушев ще прозвучат най-красивите арии от оперите „Риголето“, „Тоска“, „Силата на съдбата“, „Бохеми“ и други. Втората част от юбилейния концерт включва най-романтичните италиански канцонети в изпълнение на Калуди Калудов и съпругата му, сопраното Анна Дитри-Калудов.

Калуди Калудов е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 година завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска.
По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – „Травиата” на 15 януари 1978г. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона. Стартът е стремителен, възходящ, получава по шест роли на година и става един от основните изпълнители в театъра.

Следват години на неспирен възход по най-големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия.

Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който повече от 10 години е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Марчело Виоти и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти.

 

Подобни

Leave a Comment

ten + five =