Юбилеен концерт на цигуларя Ангел Станков ще се проведе в Шумен

Видният български цигулар, носител на Орден на Британката империя проф. Ангел Станков ще отбележи своя юбилей с концерт в Шумен. Под диригентството на Станислав Ушев ще прозвучат великолепните шедьоври в цигулковото изкуство от полския композитор Хенрик Виенявски – Концертен полонез в ре мажор, Легенда, Брилянтен полонез в ла мажор и Концерт за цигулка и оркестър № 2. В програмата са включени още обичаните мелодии на „Чардаш“ от Монти и „Любовен поздрав“ от Елгар. Празничният концерт по случай юбилея на Ангел Станков ще се проведе този четвъртък, 10 май от 19:05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Ангел Станков е един от най-известните и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония, примариус на квартет „София”, диригент и педагог участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по всички краища на света.
Музицирал е в най-престижните зали с музиканти от ранга на Мануг Парикян, Ифра Ниман, Минчо Минчев, Юри Башмет, Улрих Айхенацер, членове на „ Артис” – квартет, Jess – трио, Василий Лобанов, Божидар Ноев, Жени Захариева и много други.
Заедно с Йосиф Радионов, с когото повече от 40 години свири в цигулково дуо, е носител на Гранд-при на I Международен конкурс и феста за камерна музика Осака ’93, както и на редица други престижни награди.

Освен, че е първия българин носител на Ордена на Британската империя, Ангел Станков е носител на редица международни и български отличия, между които „100 години Бела Барток”, „Золотая муза” – за изпълнение на руска музика, три пъти получава най-престижната музикална награда на СМТБ „Кристална лира”.

Подобни

Leave a Comment

17 − seven =