Юбилеен фестивал на чушката и домата организират в село Мараш

10-ти юбилеен фестивал на чушката и домата подготвят в село Мараш. Празникът ще бъде на 12-ти август с начало 19:00 часа в парка, който се намира на входа на селото.

Организаторите разкриха пред репортер на Strelabg.com за някои от изненадите, които за замислили за посетителите.

„Гост – певец на празника ще бъде гласовития шуменски изпълнител Петко Захариев. Поканили сме и няколко танцови състава от областта, които ще покажат красотата на народния танц и творчество“, каза читалищния секретар в селото Иванка Генчева.

Всеки, който реши да посети фестивала ще може да се наслади на вкуса и красотата на зеленчуците, които са прoизвели марашчени.

Жените от селото ще варят традиционна домашна лютеница. Ще има изложба на зеленчуци с оригинална аранжировка. Любителите на кулинарията ще имат възможност да опитат от традиционните ястия, които са предавани поколения наред. На място ще се пържат и гюзлеми.

Най – доволни ще останат децата, за които са предвидени много игри, състезания и награди.

Фестивалът на чушката и домата се провежда за първи път в село Мараш през 2005 година. Идеята за неговото създаване е на тогавашния кмет Марийка Колева.

„Идеята за празника се породи в мен, след като гледах репортаж за фестивала на киселото мляко в Разград. Реших, че е грехота да имаме толкова богата реколта и да не я покажем на хората. Тук в Мараш земята е толкова плодородна и даровита, че няма дом, в който да не могат да се похвалят с прекрасна продукция. Първото издание на празника на чуката и домата през 2005 година продължи 3 дни. Имахме гости не само от страната, но и от чужбина. В програмата взеха участие изпълнители и състави от цяла България. В полунощ запалихме огън за плодородие, хората се събраха около него, кукерите танцуваха, а Володя Стоянов пееше“, разказа Марийка Колева.

Подобни

Leave a Comment

one × three =