1 090 са дарили кръв в Шумен от началото на годината

В Световния ден на кръводарител[ наш репортер посети центъра по трансфузионна хематология в Шумен, за да дари кръв и да провери, колко са били доброволците от началото на годината.

Кръводаряването е един доброволен акт, който има изключителна важност за спасяването на човешки животи. От началото на годината до днес, хората решили да го направят за свои близки или простo за да помогнат на някой непознат са всичко на всичко 1090, по-голямата част от които мъже.

Много е важно тези, които са решили да станат кръводарители е да бъдат наясно и със собственото си здравословно състояние, защото не всеки може да дари кръв.

Случаите, при които това няма как да стане са : Заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома, сърдечно-съдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни прблеми.

Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря този акт на съпричастност представлява опасност за здравето на дарителя.

Друго важно нещо е и периодът между кръводаряването. Мъжете могат да го правят 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две акции трябва да бъде минимум 2 месеца.

 

 

Подобни

Leave a Comment

14 − six =