105 г. от рождението на прочутата оперна певица и актриса Люба Велич

Люба Величкова (Велич) е родена на 10 юли 1913 г. в село Борисово (Славяново), община Попово. Завършва с отличен успех гимназия в град Шумен. По същото време започва да се занимава с пеене и музика. Още тогава гласът й има голям диапазон, като спокойно покрива три октави. На финалния концерт, след дипломирането на випуска, на който Люба изпълнява арията на Лучия от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети, сред зрителите е големият български композитор, пианист и професор Георги Златев – Черкин, който е смаян от това, което вижда и чува.

Отива в София, където работи известно време като възпитателка в детска градина, а от 1933 г. е хористка в операта.  Отива да учи във Виенската консерватория, живее бедно, а след завършването си започва работа в през 1937 г. в операта на Грац.

През 1944 г. се навършват 80 г. от рождението на Рихард Щраус и Люба Велич е поканена да играе главната роля в операта „Саломе“  на бележития композитор. Това се превръща в нейната коронна роля, донесла ѝ и световна известност. След установяването на комунистическия режим в България тя остава в Австрия и получава австрийско гражданство.

През следващите години прекарва дълго време в Съединените щати, пеейки главно в „Метрополитън Опера“ в Ню Йорк. Когато е на самия връх, Мария Калас завежда дело срещу нея с казус: „Кой е по-велик?“. Съдът в Ню Йорк обаче решава, че българката е по-велика от именитата Калас и гъркинята се отказва от сцената в Ню Йорк и заминава да гради кариера в Европа.

През 1958 година, опасявайки се от възможно влошаване на гласа си, Велич се отказва от активна музикална дейност. През следващите години тя се снима в киното и в телевизионни сериали в Австрия.

Люба Велич умира на 1 септември 1996 г. във Виена. Приятели и нейно фенове създават клуб на почитателите й в малко уютно кафене, по чиито стени са окачени нейни снимки от големи роли в операта.

Източници: Бончев, Марин. Славеят с име Любов (Люба Величкова)., Колева, Весела Дамян. Великата Люба Велич.

Подобни

Leave a Comment

1 × 4 =