105 г. от смъртта на възрожденския писател и учител Илия Блъсков

 

Днес се навършват 105 г. от смъртта на известния български възрожденски писател и учител Илия Рашков Блъсков. Автор е на повестите „Изгубената станка“ и „Злочеста Кръстинка“, с които се превръща в един от основоположниците на българската повествователна проза, наред с Васил Друмев и Любен Каравелов.

Илия Блъсков е роден на 9 февруари 1839 г. в село Дълбоки, Старозагорско. Образованието си получава при баща си в Девня, Варненско, в Русе при Параскева Бояджиева, в Шумен при Добри Войников и Атанас Гранитски. Известно време работи като чирак в манифактурен магазин, аптекарски ученик, в занаятчийски работилници и др. През 1857 г. е учител в село Айдемир.

През 1860 г. се премества в град Шумен. На 1 септември същата година отваря училище в Долна махала. През 1862 г. преподава в неделното училище, което се посещава предимно от калфи и чираци, след което поема подготовката на напредналите деца от взаимното училище за постъпване в по-горна степен – четирикласното училище. С името му е свързано и откриването на читалище „Напредък”. С право е определян за един от най-известните шуменски възрожденски дейци.

След Освобождението е училищен инспектор, преподавател в девическата гимназия и Учителския институт в града.

Илия Блъсков умира на 13 август 1913 година в град Шумен. По спомени на неговия внук, възрожденецът е бил погребан в двора на църквата Свети Три Светители, но по-късно е забравен.

Фрагмент от надгробния му паметник е открит случайно през 90-те години, но гробът му е заличен.

Снимка: geni.com

 

Подобни

Leave a Comment

one × 4 =