110 години Независимост

Днес честваме 110 години от обявяването Независимостта на България от Османската империя. На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

Провъзгласяването на независимостта на България е смел политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. Тъй като клаузите на Берлинския договор 1878 г. са нарушени, възниква остра Балканска криза (190801909). Повечето от Великите сили отказват да признаят независимостта на България, влошават се и българо-турските отношения.

Турция настоява България да й изпрати 125 млн. франка обезщетение, за да се признае българската независимост. С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Според тях Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от войната от 1877-1878 г., срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България.

С провъзгласяването Независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.

Подобни

Leave a Comment

ten − ten =