117 г. от рождението на Бащата на българската анимация

Днес се навършват 117 години от рождението на Димитър Тодоров – Жарава, заслужено наречен „бащата на българската анимация“. Роден е в град Шумен на 21 септември 1901 г. Баща му работи като шивач, а майка му е учителка. Завършва гимназия в Ямбол, а през 1920 г. постъпва в рисувателното училище в гр. София, което завършва през 1925 г. със специалност – живопис.

В периода 1931 – 1944 г. е сред известните майстори на илюстрацията, работил е за детските списания „Светулка“ и „Детски свят“. Участва и на изложби с артистичния кръг „Неорганизираните“.

През 1948 г. по негово предложение се дава разрешение за създаване на студио за рисувани филми към „Българска кинематографи‘. Жарава работи упорито за установяване на база, върху която да се изгради анимационното изкуство и обучава над 30 художници-аниматори. За период от няколко години екипът му успява да произведе 3 черно-бели филма: „Така му се пада“ по приказката на Ангел Каралийчев, „От ума си тегли“ и „Вълк и агне“.

През 1952 г. Жарава и екипът от обучени от него художници завършват и първия български цветен анимационен филм „Горска република“ по сценарий на Бурян Енчев.

От началото на зимата на 1955 г. до своето пенсиониране Димитър Тодоров е принуден да работи като ретушор в държавната печатница. Прави две самостоятелни изложби като художник през 1969 и 1977 г. Умира през 1988 година в София.

В памет на бащата на българската анимация е създаден сайт, съдържащ първия български цветен анимационен филм “Горска република”, интервюта с Живка Енчева, Весела Гайтанджиева и Душка Тодорова, както и много друга информация – http://www.pokayanie.info/ext/jarava/index.htm

Подобни

2 Thoughts to “117 г. от рождението на Бащата на българската анимация”

  1. Читател

    Браво на човека!!!!

  2. Читател

    Браво на Жарава!!!! Защо толкова малко се знае за него и за Лоисторията и създаването на анимацията у нас.

Leave a Comment

fifteen − eleven =