125 г. от рождението на шуменеца Стоил Стоилов-Тили – знаменит оперетен режисьор

 

На днешния ден се навършват  125 години от рождението на големия български драматичен и оперетен режисьор, актьор и театралец деец – Стоил Стоилов, наричан от приятели и познати Тили. Роден е в град Шумен на 30 май 1893 г.

Първото му участие в представление е през 1900 г. в католическия пансион в град София. Завършва гимназия в България и заминава за Виена , където учи при знаменития Ото Руб в Бургтеатър.

Дебютът му в Народния театър е в ролята на Франц Моор в “Разбойници” на Фридрих Шилер. През 1921 г. е назначен като актьор и пом. режисьор в театър “Ренесанс”. Неговата фантазия, както и солидните сценични познания, получени във Виена, го поставят сред значимите български творци.

За кратко работи като артист и режисьор в оперетен театър в Цариград (Истанбул), където заминава с руската актриса Пионтковска.  От 1920 до 1922 г. играе в „Свободен театър“ на Петър Стойчев. През 1922 г. е един от основателите на оперетния „Кооперативен театър“ и до 1941 г. е режисьор в него.

През 1941 г. с указ на цар Борис Трети е назначен за директор на Скопския народен театър (В периода 1941-1944 г. Македония и Беломорска Тракия са в границите на България), в който работи до преустановяването на дейността му през  1944 г.

Стоилов -Тили е поставил над 80 оперети: “Танц към щастие”-Роберт Шолц, “Фраскита”,”Мамзел Нитуш”, “Виктория и нейните хусари”, “Лейди Хамилтън”, “Последен валс”на Оскар Щраус, “Идеалната съпруга”, “Чучулигата”, “Принцесата на цирка”, “Циганска любов” и др.

Почива на 20 октомври 1944 г. в град София.

Подобни

Leave a Comment

sixteen + 13 =