13 изпълнители в битка на конкурса за камерно пеене „Панчо Владигеров“ в Шумен

От 8 до 13 октомври в Шумен е домакин на Международният конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“. Конкурсът се организира от Фондация „Панчо Владигеров“, съвместно с Община Шумен и Министерството на културата. Заявки до момента са подали 13 изпълнители, сред които и участничка от далечен Сингапур.

Според регламента в конкурса могат да участват певци на възраст над 18 години, които ще бъдат разделени в две категории – мъже и жени. Програмата включва три тура, които ще бъдат открити за публиката. Във втори и трети тур е задължително изпълнението на творби от Панчо Владигеров, което дава възможност  на участниците да се състезават и за специалната награда „За най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров“.

Най-голямата финансова подкрепа за провеждане на конкурсите осигурява Община Шумен – 30 000 лева. Наградният фонд е от Министерството на културата и е в размер на 16 500 евро, като за носителите на първите награди в двете категории се осигуряват концертни изяви в програмите на международните музикални фестивали в България. За първи път ще бъде връчена и още една награда за камерно дуо – вокал и пиано.

Изпълнителите ще бъдат оценявани от международно жури с председател оперната прима Александрина Милчева – една от най-известните и емблематични български певици в областта на камерното пеене.

Останалите членове на журито са проф. Павел Герджиков, проф. Нико Исаков, Клаудия Виска (САЩ-Австрия) и Джон Грос (САЩ-Австрия).

Тържественото откриване е на 8 октомври от 19.30 часа в залата на Народното читалище „Добри Войников-1856“ с участието на BELLA VOCE, вокален състав към Софийската филхармония. В концерта-спектакъл  са включени творби от Панчо Владигеров, песни и ансамбли от Моцарт и негови велики съвременици.

В рамките на конкурса, на 9 октомври, от 17.30 часа в НЧ „Добри Войников-1856“  ще бъде представен и сборникът „100 години от началото на българското оперетно изкуство – 1914-2014“. Ще има и съпътстваща изложба, която ще бъде подредена в кулоарите на концертната зала на читалището.

Международният конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“ се провежда под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

Подобни

Leave a Comment

20 − fourteen =