14 години от атентата срещу военната база в Кербала, отнел живота на петима българи

На днешния ден се навършват 14 години от атентата с камион-бомба срещу базата на български войски в Кербала, Ирак.  При трагедията загинаха петима български военнослужещи – Георги Качорин, Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров и Николай Саръев, а 27 други са ранени.

След инцидента българският контингент изоставя тази разрушената база „Индия“ и се премества в „Кило“. Атаката започва във 11:45 местно време, когато камион-цистерна навлиза в периметъра на базата. От охранителните вишки започва стрелба по камиона, а във базата се намира екип на специалните части от BUSOF, който току-що се е завърнал от ВИП ескорт и на практика това е екипът, който e бил напълно оборудван със бойно снаряжение.

Част от екипа влиза във сградата и поема охраната на командира на базата, снайперистите на екипа Т.С и Т.К се качват на покрива и застрелват останалите живи във кабината. Преди това единият е ранен от картечарите на вишките. Командирът е скрит под стълбите на сградата от А.Д. и спасен от последвалата експлозия. Сградата е подложена на масиран автоматичен обстрел и стрелба с РПГ и минохвъргачки. Последвалият взрив най-вероятно е активиран дистанционно.

Днес в Русе бе отслужена панихида за загиналите български войници. Тя се прави всяка година от майката на Антон Петров, който си отиде само две седмици, след като навърши 26 години. По традиция от Пловдив, за да си спомнят за бойния си другар, пристигнаха и колегите му от 68-а бригада „Специални сили”, предаде бтв.

Те поднесоха венци и цветя на гроба на русенския рейнджър, спазвайки и традицията да запалят по цигара в негова памет.

Подобни

Leave a Comment

2 × five =