14 хил. зрители посетили постановките на ДКТ “Васил Друмев” за половин година

14 хил. зрители са посетили постановките на сцената на Драматично-куклен театър “Васил Друмев” от началото на годината до края на месец юни. Общият приход е 71 429 лв., отчитат от театъра.

През изминалия 162-ри сезон са поставени 13 нови заглавия, 5 от които за деца. Най-мащабният проект „Началото на криворазбирането”, по повод 185 години от рождението и 145 години от смъртта на Добри Войников, бе осъществен с подкрепата на община Шумен и Национален дарителски фонд „13 века България”.

През този сезон художествено-творческият състав на театъра се е увеличил с 12 души – режисьорите Валерий Пърликов и Максима Боева и актьорите Валентин Василев, Делян Илиев, Джанер Якуб, Димитър Мартинов, Стефания Георгиева, Янислава Линкова, Иван-Александър Дойчев, Ивана Бобойчева, Микаела Берчева и Веселин Иванов.

За първи път в практиката на този театър е бил проведен кастинг за набиране на актьори за постановката „Началото на криворазбирането”.

Предстои в началото на новия сезон участие в няколко престижни форума за театър: постановката „Нирвана” от Константин Илиев ще участва в Международен фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” – Балчик –  от 14-ти септември 2018 г.

Детският спектакъл „Цветни вълшебства” от Румен Николов е селектиран в Световен куклен фестивал “Хармония” в гр. Пукет, Тайланд от 1-ви до 5-ти ноември 2018 г. Участието е с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, Програма „Мобилност”.

 

От ДКТ “Васил Друмев” очакват селекцията на:

26-ти Международен фестивал на камерен театър „Ристо Шишков” – Струмица, Македония от 8-ми до 12-ти септември 2018 г. Подадената заявка за участие от тяхна страна е със спектакъла „Нирвана” от Константин Илиев; Международен театрален фестивал (ITF) SkupiFestival – Скопие – 24-ти до 29-ти октомври 2018 г., където сме кандидатствали с постановката „Живот в три версии” от Ясмина Реза; Световен фестивал на куклените театри на FMTM – Франция – от 20-ти до 29-ти септември 2019 г., където се надяваме да празнуваме 20-то издание на фестивала с участието на „Цветни вълшебства” от Румен Николов.

По време на тазгодишното издание на МФ „Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА” 2018 са участвали 13 спектакъла. За първи път в историята на този форум селекционерите били двама – Зорница Каменова в направление „Преглед на спектакли” и Катерина Георгиева в направление „Авторски прочит”.

За първи път е проведен уъркшоп по драматургия с участието на драматурга Константин Илиев и режисьорте Маргарита Мачева и Димитър Димитров.

 

 

Подобни

Leave a Comment

one + fifteen =