140 години от смъртта на Добри Войников

На днешният ден се навършват 140 години от смъртта на  българския възрожденски учител, драматург, общественик и журналист, музикален и театрален деец  – Добри Войников.

Той е основоположник на българския театър, пръв български режисьор и автор на театрални пиеси. Най-известна сред тях е „Криворазбраната цивилизация“ от 1871 г., която е смятана за най-добрата българска комедия до началото на 20 век.

Добри Войников е роден на 22 ноември (10 ноември стар стил) 1833 година в Шумен в семейството на поп Васил Войников. Първоначално учи в родния си град при Сава Филаретов, Иван Богоров и Сава Доброплодни. Завършва френския колеж „Сен Беноа“.

През целия си живот е учител — отначало в Шумен, където започва обществено-политическата си дейност като организатор на т.нар. „млади“ в черковната борба и като читалищен деец.

По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878) става управител на сиропиталище в Търново, където умира от тиф. Гробът му се намира във парк “Дружба” във Велико Търново до гроба на Колю Фичето.

Подобни

Leave a Comment

fifteen − eleven =