140-годишнината от рождението на д-р Никола Илия Блъсков

На 19 юни, от 17:30 ч. РБ „Стилиян Чилингиров” и НЧ „Напредък – 1869” организират вечер, посветена на 140-годишнината от рождението на д-р Никола Илия Блъсков. Представянето на живота и творчеството на талантливия ни, но забравен съгражданин ще е с участието на д-р Дечко Лечев. Събитието ще се състои в РБ „Стилиян Чилингиров” при свободен вход.

Никола Блъсков е роден на 19 юни 1880 г. в Шумен. След основното си образование в родния град завършва класическа гимназия във Варна, а след това – Медицинско-хирургическата академия в Санкт Петербург. Професионалният му път е свързан с медицината, но нескрити остават и интересите му в областта на астрономията и литературата. Основава в Шумен любителско астрономическо общество – единственото в България с разнообразна лекционна дейност; открива по свой метод на изчисление две неизвестни планети около Сатурн – откритие, което по стечение на обстоятелствата впоследствие ще се окаже откритие на САЩ. Що се отнася до литературното поприще, за съжаление, почти всички ръкописи на Никола Блъсков са унищожени при бомбардировките над София през 1944 г. Запазени са единствено ранната му стихосбирка, издадена през ученическите му години, две книжки с басни и ръкописът на пиесата „Мировата драма”, сравнявана с „Фауст” на Гьоте.

Роден в Шумен и прекарал немалко години от живота си тук, Никола Блъсков остава в летописните страници на града ни и като изявен общественик. Той е сред основателите на създаденото през 1920 г. певческо дружество „Добри Войников”; през 1921 г. открива Трета градска лечебница в Арменската махала в града; като окръжен лекар предлага множество санитарно-хигиенни нововъведения по европейски образец като превенция на опасните за онова време болести коремен тиф и туберкулоза.

Подобни

Leave a Comment

3 × three =